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DM_DanielaCunha_MGIQAS_2017 | 2.77 MB | Adobe PDF |
Authors
Advisor(s)
Abstract(s)
Como forma de melhorar o desempenho na organização dos serviços de restauração
coletiva na ESTG, neste trabalho foram aplicadas as ferramentas Kaizen, nomeadamente, a
metodologia 5S no sistema de segurança alimentar já existente na cantina e bar da ESTG.
Os principais objetivos deste projeto foram essencialmente, a melhoria da organização dos
locais de trabalho, a diminuição de desperdícios, a redução de custos e o aumento da
motivação e da produtividade dos colaboradores nos serviços prestados nestas duas áreas.
Para garantir que os objetivos acima propostos sejam alcançados, a metodologia utilizada
foi a da investigação- ação, através da realização de auditorias com auxílio de listas de
verificação quantificadas.
Globalmente, a evolução verificada nas auditorias realizadas permite concluir que os
resultados obtidos foram satisfatórios permitindo à comunidade da ESTG um melhor
desempenho, no que diz respeito, à minimização de riscos de contaminações cruzadas, à
otimização dos espaços e fluxos de trabalho, gestão visual e eficiência nos serviços
prestados no âmbito deste projeto.
In order to improve the overall performance in the organization of ESTG’s collective catering services, in this work the Kaizen improvement tools were applied, namely the 5S, in the existing food safety system in the ESTG’s canteen and bar. The head objectives of this project were mainly to improve the workspace organization, reduce waste, reduce costs and increase motivation and productivity of employees in the services provided in these two areas. To ensure that the above objetives are achieved, the methodology used was the investigation-action, appealing to audits with quantified checklists aid. Overall, the progression showed in the audits allowed to conclude that the results obtained were satisfactory, enabling the ESTG’s community to perform better in terms of minimizing risks of cross contamination, optimizing work spaces and flows, visual management and efficiency in services provided on this project scope.
In order to improve the overall performance in the organization of ESTG’s collective catering services, in this work the Kaizen improvement tools were applied, namely the 5S, in the existing food safety system in the ESTG’s canteen and bar. The head objectives of this project were mainly to improve the workspace organization, reduce waste, reduce costs and increase motivation and productivity of employees in the services provided in these two areas. To ensure that the above objetives are achieved, the methodology used was the investigation-action, appealing to audits with quantified checklists aid. Overall, the progression showed in the audits allowed to conclude that the results obtained were satisfactory, enabling the ESTG’s community to perform better in terms of minimizing risks of cross contamination, optimizing work spaces and flows, visual management and efficiency in services provided on this project scope.
Description
Dissertação de Mestrado em Gestão Integrada da Qualidade, Ambiente e Segurança
Keywords
Kaizen HACCP 5 S
Citation
Publisher
Instuto Politécnico do Porto. Escola Superior de Tecnologia e Gestão