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The relationship between language, culture and gastronomic tourism in Vila Real region

datacite.subject.fosGestãopt_PT
dc.contributor.advisorCameira, Maria João Mesquita Marçal
dc.contributor.authorTeixeira, Marta Sofia Fernandes
dc.date.accessioned2024-01-19T11:54:39Z
dc.date.available2024-01-19T11:54:39Z
dc.date.issued2023-11-20
dc.description.abstractO tema proposto trata de explorar as complexas interações entre língua, cultura, turismo e gastronomia na região de Vila Real de modo a compreender como a língua e a cultura interagem e se projetam na terminologia gastronómica, representando esta uma excelente estratégia de motivação para despertar o interesse pela cultura de uma determinada zona, atraindo visitantes e promovendo o turismo gastronómico e cultural dos lugares em que se insere. Aspetos como a religiosidade e superstições, peregrinações e superstições, lendas e tradições ou vinhos e iguarias gastronómicas típicas e produzidas localmente são a base de boas práticas de um turismo sustentável que promove a região, criando riqueza e catapultando o seu desenvolvimento económico sustentável. A criação de um roteiro gastronómico com objetivos culturais e sugestões diferenciadas completa o circuito deste trabalho, dando exemplo de algumas abordagens práticas do tratamento do tema inicialmente proposto.pt_PT
dc.description.abstractThe proposed theme aims to explore the complex interactions between language, culture, tourism, and gastronomy in the Vila Real region in order to understand how language and culture interact and project themselves into gastronomic terminology, representing an excellent motivational strategy to awaken the interest in the culture of a given area, attracting visitors and promoting gastronomic and cultural tourism in the places in which it is located. Aspects such as religiosity and superstitions, pilgrimages and superstitions, legends and traditions, or typical and locally produced wines and gastronomic delicacies are the basis of good practices for sustainable tourism that promotes the region, creating wealth and catapulting its sustainable economic development. The creation of a gastronomic itinerary with cultural objectives and different suggestions completes the circuit of this work, giving an example of some practical approaches to treating the initially proposed theme.pt_PT
dc.identifier.tid203472535pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.22/24568
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectLanguagept_PT
dc.subjectCulturept_PT
dc.subjectSustainable tourismpt_PT
dc.subjectGastronomypt_PT
dc.subjectGastronomic tourpt_PT
dc.subjectLanguagept_PT
dc.titleThe relationship between language, culture and gastronomic tourism in Vila Real regionpt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameEstudos Interculturais para Negóciospt_PT

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