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Valorisation of fish-cannery by-products targeting the recovery of ω3 lipids

datacite.subject.fosOptimização Energética na Indústria Químicapt_PT
dc.contributor.advisorDelerue-Matos, Cristina Maria Fernandes
dc.contributor.advisorCarvalho, Ana Paula Taboada da Costa Santos
dc.contributor.authorMonteiro, Ana da Conceição Paixão
dc.date.accessioned2016-07-11T14:00:25Z
dc.date.available2018-11-01T01:30:15Z
dc.date.issued2015
dc.description.abstractOver the past years, ω3 fatty acids, namely EPA and DHA, have been recognized as presenting multiple health benefits. Several studies consider fish oil as the most important source of EPA and DHA. Nowadays, canned fish industry plays a very important role in Portuguese economy. However, expansion of this business brought some environmental concerns due to the high amount of by-products generated. Nevertheless, this problem can be substantially reduced by the recovery of some of the by-product components, diminishing its contamination load and simultaneously obtaining value-added products. This study was born from the growing interest in obtaining new sources of lipids rich in ω3 fatty acids, combined with environmental concerns related to the production of wastes from the fish canning industries, rich in these compounds. It thus intends to evaluate lipid extraction methods in liquid by-products from the fish canning industry, aiming to obtain fractions rich in ω3 fatty acids. Additionally, in a biorefining concept, the protein content of the remaining aqueous fractions was also quantified.pt_PT
dc.description.abstractNos últimos anos, têm sido reconhecidos aos ácidos gordos ómega-3, nomeadamente EPA e DHA, múltiplos benefícios para a saúde. Além disso, vários estudos consideram o óleo de peixe como a fonte mais importante de EPA e DHA. Hoje em dia, a indústria conserveira desempenha um papel muito importante na economia Portuguesa. Contudo, a expansão deste negócio originou algumas preocupações ambientais devido à quantidade de subprodutos gerados. No entanto, este problema pode ser substancialmente reduzido através da recuperação de alguns componentes presentes nos subprodutos, diminuindo assim a carga de contaminação dos mesmos e obtendo simultaneamente produtos de valor acrescentado. Este trabalho teve origem no crescente interesse em obter novas fontes de lípidos ricos em ácidos gordos ω3, aliado a preocupações ambientais relacionadas com a produção de resíduos procedentes da indústria conserveira, ricos nestes compostos. O presente trabalho teve como principal objetivo o estudo de diversos métodos de extração de lípidos dos subprodutos líquidos originados na indústria conserveira, com o objetivo de obter frações ricas em ácidos gordos ómega-3. Adicionalmente, e numa perspetiva de biorefinaria, o teor proteico das frações aquosas remanescentes foi também quantificado.pt_PT
dc.identifier.tid201207338pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.22/8427
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectCannery industrypt_PT
dc.subjectFish by-productspt_PT
dc.subjectLipid extractionpt_PT
dc.subjectω3 fatty acidspt_PT
dc.subjectHigh hydrostatic pressurept_PT
dc.subjectIndústria conserveirapt_PT
dc.subjectSubprodutos de peixept_PT
dc.subjectExtração de lípidospt_PT
dc.subjectÁcidos gordos ω3pt_PT
dc.subjectAlta pressãopt_PT
dc.titleValorisation of fish-cannery by-products targeting the recovery of ω3 lipidspt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Engenharia Químicapt_PT

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