Repository logo
 
Loading...
Profile Picture
Person

CONDEÇO RIBEIRO, JORGE MANUEL

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Risco de Diabetes Mellitus numa população escolar
    Publication . Neves, Fabiana; Amorim, Manuela; Mota, Sandra; Moreira, Anabela; Condeço, Jorge; Duarte, M.; Ferreira, José
    A Diabetes Mellitus (DM) é uma doença crónica que apresenta como principais factores de risco: obesidade, gordura abdominal e história familiar. Para avaliar o risco de desenvolver DM tipo 2 dentro de 10 anos aplicou-se uma ficha de avaliação onde se verificou que 12,5% apresentam risco sensivelmente elevado e 3,6% risco moderado. No entanto esta população já apresenta alguns factores de risco tais como IMC elevado, perímetro abdominal aumentado ou muito aumentado, baixa actividade física, alimentação deficiente em vegetais e frutas e antecedentes familiares com DM.
  • Microbiological characterization of thermal waters
    Publication . Machado, Adriana; Amorim, Manuela; Ferreira, Stephanie; Condeço, Jorge; Mota, Sandra; Moreira, Anabela; Augusto, António
    Thermal waters are used for disease prevention or treatment, for rehabilitation or welfare. The health risks associated with the use of these waters depends not only on the nature of the waters, but also on the manner of its use and the immune status of users. Exposure to microorganism scan occur through inhalation, ingestion or contact. The related severity and diversity of diseases leads to the verification of bacteriological standards established by law in order to ensure its quality and safety.
  • Avaliação da satisfação dos dadores do Instituto Português do Sangue - Centro Regional de Sangue do Porto
    Publication . Cardoso, Diana E.; Amorim, Manuela; Mota, Sandra; Condeço, Jorge
    No contexto da qualidade o grau de satisfação do dador é um indicador importante, permitindo melhorar os serviços e promover o seu retorno. Com o objectivo de avaliar o grau de satisfação dos dadores do IPS-Centro Regional de Sangue do Porto realizou-se estudo descritivo transversal, numa amostra de 512 dadores. Verificou-se que os dadores encontram-se Satisfeitos e Muito Satisfeitos com a instituição e que existe associação entre o grau de satisfação e 5 variáveis independentes. Conclui-se que os recursos humanos IPS-CRSP desempenham a sua função adequadamente, ficando identificada como área para melhoria o alargamento do horário de atendimento.
  • Microbiological monitoring of surfaces and food handlers
    Publication . Barros, Sílvia; Amorim, Manuela; Ferreira, Stephanie; Condeço, Jorge; Mota, Sandra; Moreira, Anabela; Augusto, António
    Every year, foodborne diseases affects about 48 million people in the United States alone, usually associated with microbiological infection or intoxication The increase in demand for catering services has contributed to cases increase (Kleter & Marvin, 2009; Lund, A.C. Baird-Parker, 2000; Newell et al., 2010). These data show the importance of quality assurance from food production to the consumption. Therefore, it is necessary to take into account special care towards the environment (air), facilities, equipment, surfaces, utensils and handlers throughout the processing by cleaning processes and disinfection (Kleter & Marvin, 2009).
  • Microbiological quality of pre-cooked food: Escherichia coli and coagulase positive Staphylococcus prevalence
    Publication . David, Bruna; Amorim, Manuela; Ferreira, Stephanie; Condeço, Jorge; Mota, Sandra; Moreira, Anabela; Augusto, António
    Recent changes in society’s lifestyle lead food industries to invest in the production of pre - cooked foods for an increasingly demanding consumer, who values its easiness and convenience.(Oliveira, 2009).These new eating habits increased foodborne diseases incidence which represents a public health problem (Newell et al., 2010). The main genera of bacteria responsible for foodborne diseases are: Salmonella, Staphylococcus, Escherichia, Vibrio, Bacillus, Clostridium, Listeria, Shigella and Campylobacter(Newell et al., 2010). To ensure the microbiological food quality, companies must implement a hazards and critical control points guidelines(Bolton & Maunsell, 2004).