Loading...
4 results
Search Results
Now showing 1 - 4 of 4
- Microbiological characterization of food handlers in school canteensPublication . Gomes, Diana; Moreira, Teresa; Mota, Marlene; Rodrigues, Cecília; Araújo, António; Amorim, ManuelaFood-borne substances are a major concern of Public Health, given that food can be the source of various hazards (biological, physical and chemical). Approximately 20% of outbreaks of foodborne illness are associated with the personal hygiene of food handlers. The personal hygiene of manipulators is one of the best ways to block bacterial contamination and its extension to new areas. To evaluate the microbiological profile of the hands of food handlers in school canteens of the northern region of Portugal during 2016 and to verify the efficiency of the hygiene processes.
- Microbiological characterization of bathing areas of a county in the Northern regionPublication . Mendes, Joana; Mota, Sandra; Araújo, António; Rodrigues, Cecília; Moreira, Teresa; Amorim, ManuelaThe management of bathing water aims at the protection of human health and the preservation, protection and improvement of the quality of the environment. In order to control the quality of these same waters for recreational use, microbiological indicators of faecal contamination are monitored, according to Decree-Law 135/2009 of June 3rd. The microbiological indicators of faecal contamination used are Escherichia coli and Enterococcus spp. since they are commensals of the gastrointestinal flora of humans and most animals. This study aimed to characterize the results of intestinal E. coli and Enterococcus parameters of inland bathing waters of a county in the northern region of Portugal during 2016.
- Caracterização dos fatores de risco cardiovascular numa população envelhecidaPublication . Rodrigues, Cecília; Moreira, Anabela; Ferreira, Stéphanie; Moreira, Teresa; Mota, Sandra; Amorim, ManuelaO envelhecimento é um processo fisiológico e psicossocial de regressão resultante da interação de múltiplos fatores. Deste processo surgem alterações, subjacentes à maior incidência de doenças cardiovasculares (DCV). A adoção de estilos de vida saudável, atividade física (AF) e a uma dieta equilibrada, são assim uma prioridade de intervenção para prevenir as DCV. Os objetivos deste estudo foram avaliar a influência da AF e da dieta alimentar nos perfis lipídico e glicémico, avaliação antropométrica, da pressão arterial (PA), e do risco de desenvolver DCV a 10 anos por dois métodos na amostra em estudo. Realizou-se um estudo observacional analítico transversal a uma amostra constituída por 29 indivíduos com idade superior a 50 anos fisicamente ativos pertencentes a uma associação do distrito do Porto. Encontrou-se uma variação significativa da PAD em função da AF entre o grupo de AF baixa e elevada. A nível nutricional verificaram-se diversas variações significativas: entre a PAS e gorduras saturadas; entre colesterol HDL e níveis de riboflavina; entre colesterol total e vitamina B6; entre IMC e iodo; e entre perímetro abdominal e selénio ingerido. Tanto na avaliação do risco global cardiovascular (SCORE) como no cálculo do risco de Framingham se destaca um risco acrescido de desenvolver DCV a 10 anos no sexo masculino. Assim, tal como descrito na literatura, a nossa amostra revelou uma elevada prevalência dos diversos fatores de risco cardiovascular. Futuramente, propõe-se a realização de um estudo de caso-controlo de modo a obter resultados mais consistentes.
- Microbiological evaluation of hotel units swimming poolsPublication . Assembleia, Diana; Moreira, Teresa; Araújo, António; Rodrigues, Cecília; Mota, Sandra; Amorim, ManuelaSwimming pools are currently operated by public and private entities for the development of sports, recreational and therapeutic activities. For this reason, it is essential to guarantee the chemical and microbiological quality of the pool water, since they may be the origin of several pathologies. The present research aimed to analyse data from the microbiological evaluation of indoor and outdoor swimming pool waters of Hotel Units of Mainland Portugal and Madeira in the year 2016, in order to verify the water quality.