Browsing by Author "Lopes, Andreia"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Soft Skills aplicadas: Desafios e reflexões sobre a organização de um evento científico onlinePublication . Sousa, Zita Castorina Ribeiro de; Lopes, Andreia; Nogueira, Cláudia; Gojon, Frantz; Ferreira, Inês; Gomes, InêsIntegrada no último ano da Licenciatura em Biotecnologia Medicinal da ESS|P.Porto, a Unidade Curricular “Competências-Transversais” visa potenciar o desenvolvimento de competências pessoais, sociais e de empreendedorismo dos estudantes, bem como a aquisição de competências de empregabilidade. Especificando, promove aptidões como a criatividade e geração de ideias, trabalho de equipa e cooperação, análise do mercado de trabalho e áreas de investigação, gestão de projetos, de tempo e de stress, ferramentas de comunicação profissional, networking, etc. Estas competências são estimuladas através da organização - em autogestão - de um evento científico pelo grupo de estudantes, supervisionado pela docente. O grupo decide e aplica: da ideia ao plano, ao processo-de-ação, ao resultado/evento, e à reflexão sobre o processo-e-resultado. Em suma, é o grupo que assume o planeamento, desenvolvimento e avaliação do evento. As dificuldades e desafios impostos pela pandemia COVID-19 implicaram mudanças neste trabalho, surgindo a necessidade de se adotar uma abordagem remota para um evento, que ocorre habitualmente em formato presencial.
- Sustainable carotenoid extraction from macroalgae: Optimizing microwave-assisted extraction using response surface methodologyPublication . Lopes, Andreia; Correia-Sá, Luísa; Vieira, Mónica; Delerue-Matos, Cristina; Soares, Cristina; Grosso, Clara; Vieira, MónicaThis study aimed at optimizing carotenoid extraction using the macroalga Himanthalia elongata (L.) S.F.Gray as a model. Firstly, traditional extraction procedures were employed, using various solvents and temperatures to enhance the extraction conditions. Once the most effective extraction conditions were identified, the study transitioned to a more efficient and environmentally friendly approach, microwave-assisted extraction (MAE). By applying a three-parameter (solid-tosolvent ratio, temperature, and time) Box–Behnken design, the optimal extraction conditions were found to be a solid-to-solvent ratio of 1/13.6 g/mL at 60 ◦C for 15 min. Under these conditions, the predicted and experimental carotenoid contents were 2.94 and 2.12 µg/mL, respectively. Furthermore, an HPLC-DAD method was developed and validated for the characterization of carotenoids. βCarotene was the predominant carotenoid in H. elongata, alongside fucoxanthin. The optimized MAE method was applied to other seaweeds, including Fucus vesiculosus L., Codium tomentosum Stackhouse, Gracilaria gracilis (Stackhouse) Steentoft, L.M.Irvine & Farnham, and Eiseinia bicyclis (Kjellman) Setchell. Among all, F. vesiculosus exhibited the highest carotenoid content compared to the others. This study concludes that MAE under optimized conditions is an effective and sustainable approach for carotenoid extraction, providing significant yields of bioactive compounds such as β-carotene and fucoxanthin, which have promising applications in enhancing human health and nutrition.