Browsing by Author "Faria, Miguel"
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- Achados eletroencefalográficos quantitativos em universitários com sintomas obsessivo-compulsivosPublication . Rosa, Ana; Faria, Miguel; Castro, CatarinaO transtorno obsessivo-compulsivo (TOC) é um distúrbio psiquiátrico crónico cada vez mais comum . Podemos encontrar na população indivíduos que apresentam sintomas típicos de TOC, que, no entanto, não cumprem critérios de diagnóstico, sendo designados de sintomas obsessivo compulsivos (SOC). O Eletroencefalograma (EEG), com recurso à sua forma quantitativa (qEEG), é um dos métodos já utilizados para estudar os indivíduos com SOC e TOC, apesar dos resultados serem bastante díspares. Outros achados foram encontrados, tais como alterações no controlo inibitório e traços de personalidade específicos, que levam a um aumento da vulnerabilidade para desenvolverem SOC. Os anos universitários constituem um período privilegiado para o primeiro episódio de distúrbios mentais, incluindo o aparecimento de SOC. Logo, o objetivo desta investigação é a aferição de possíveis diferenças no qEEG, na inibição e personalidade, entre um grupo de indivíduos com SOC e um grupo de controlo. Este estudo é observacional, transversal e prospetivo, cuja amostra é aleatória e por conveniência, constituída por estudantes entre os 18 e 25 anos da Escola Superior de Sáude do Porto. A recolha de dados do qEEG será realizada no laboratório de Neurofisiologia da instituição referida e com uso de questionários específicos (Stroop, OCI-R e NEO-FFI). A análise dos dados adquiridos ainda está a decorrer, pelo que ainda não existem resultados efetivos. Os resultados esperados são: alterações na atividade alfa nos elétrodos frontais nos indivíduos com SOC; maior tempo de realização do Stroop e maior número de falhas e correções; grupo de SOC com maior Neuroticismo e Conscienciosidade.
- Exploring two food composition databases to estimate nutritional components of whole mealsPublication . Silva, Marta; Ribeiro, Mafalda; Viegas, Olga; Martins, Zita E.; Faria, Miguel; Casal, Susana; Pinto, Edgar; Almeida, Agostinho; Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel M.P.L.V. O.The integration of foodomics data to explain the impact of diet on health requires a precise knowledge of nutrients composition of complex meals. This work assesses the adequacy of two food composition databases (FCDBs) for calculation of nutritional composition of whole meals, compared to the golden standard “lab chemical analyses” and search for predictive models to overcome some limitations of FCDBs. Six meals were designed by integrating healthy foods in a meal based on the “Western diet” pattern. The nutritional composition of each meal was i) chemically determined; ii) retrieved from the Portuguese food composition table (TCAP) and from iii) United States Department of Agriculture database (USDA). Compared to chemical analyses, both FCDBs significantly (p < 0.05) overestimate the amount of Na and vitamin B6; TCAP also overestimate the amount of Ca (p < 0.05), while USDA overestimate energy, fat, available carbohydrates, P, and Fe. Linear regression analyses were used to adjust nutrient values based on TCAP and USDA. Predictive models from both FCDBs were successfully obtained for reliable estimation of protein, PUFA, available carbohydrates, total carbohydrates, sugars, Zn, β-carotene, vitamin E, riboflavin, and niacin in meals with a given uncertainty, which is provided by the respective correction factors. Those predictive models are limited to the range of theoretical values of meals studied.
- Impact of food replacements within a meal in the nutrients profile and quality indicesPublication . Silva, Marta; Ribeiro, Mafalda; Viegas, Olga; Martins, Zita; Casal, Susana; Mendes, Eulália; Faria, Miguel; Pinto, Edgar; Ferreira, Isabel MPLVO; Pinto, EdgarModern societies are increasingly prone to chronic noncommunicable diseases linked with inadequate nutrition. Knowledge about macronutrients balance, micronutrient deficiencies, bioactive and harmful compounds is the starting point of a holistic approach concerning the effects of ingestion of a whole meal in human health.