Browsing by Author "Costa, Anabela S.G."
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- New approach for vitamin E extraction in rainbow trout flesh: Application in fish fed commercial and red seaweed-supplemented dietsPublication . Araújo, Mariana; Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Fernandes, Telmo J.R.; Valente, Luísa M.P.; Rema, Paulo; Oliveira, M. Beatriz P.P.A vitamin E extraction method for rainbow trout flesh was optimized, validated, and applied in fish fed commercial and Gracilaria vermiculophylla-supplemented diets. Five extraction methods were compared. Vitamers were analyzed by HPLC/DAD/fluorescence. A solid-liquid extraction with n-hexane, which showed the best performance, was optimized and validated. Among the eight vitamers, only α- and γ-tocopherol were detected in muscle samples. The final method showed good linearity (>0.999), intra- (<3.1%) and inter-day precision (<2.6%), and recoveries (>96%). Detection and quantification limits were 39.9 and 121.0 ng/g of muscle, for α-tocopherol, and 111.4 ng/g and 337.6 ng/g, for γ-tocopherol, respectively. Compared to the control group, the dietary inclusion of 5% G. vermiculophylla resulted in a slight reduction of lipids in muscle and, consequently, of α- and γ-tocopherol. Nevertheless, vitamin E profile in lipids was maintained. In general, the results may be explained by the lower vitamin E level in seaweed-containing diet. Practical Applications: Based on the validation results and the low solvent consumption, the developed method can be used to analyze vitamin E in rainbow trout. The results of this work are also a valuable information source for fish feed industries and aquaculture producers, which can focus on improving seaweed inclusion in feeds as a source of vitamin E in fish muscle and, therefore, take full advantage of all bioactive components with an important role in fish health and flesh quality.
- Qualidade nutricional do pão: adequação à população com insuficiência renal crónicaPublication . Costa, Anabela S.G.; Pinto, Isabel; Santo, Liliana Espírito; Oliveira, M. Beatriz P. P.O pão continua a ser um dos alimentos mais consumidos pelo Homem, integrando a base da dieta mediterrânica. O seu consumo é uma questão cultural na sociedade portuguesa, sendo fundamental o controlo dos seus teores de sal. Como é sabido, a ingestão de sal pode contribuir para o desenvolvimento de doenças, tais como a hipertensão arterial (HTA) e doenças cardiovasculares. Com o objetivo de reduzir o sal ingerido com o consumo de pão, a lei n.º 75/2009, de 12 de agosto, limitou o teor máximo a 1,4 g de cloreto de sódio por 100 g de pão, o que corresponde a 0,55 g de sódio. Neste trabalho comparou-se a composição nutricional (proteína, gordura, hidratos de carbono e cinzas) e ainda o valor calórico de onze tipos de pão (tigre, vianinha, sem sal, de beterraba, trigo e centeio, rústico, bola rústica, bola mistura, regueifa, escuro e bijou), à base de farinha de trigo. As amostras foram adquiridas em duas grandes superfícies comerciais, com fabrico próprio, do distrito do Porto. Para avaliar a influência de algum ingrediente nos teores de sal analisou-se a lista de ingredientes descrita no rótulo de cada amostra. O objetivo final deste trabalho foi selecionar um tipo de pão mais direcionado para a população com Insuficiência Renal Crónica. O perfil nutricional foi avaliado utilizando metodologias oficiais de análise de alimentos (AOAC) [1]. O teor em cloretos determinou-se, a partir da amostra incinerada, pelo Método de Mohr, segundo as normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz [2]. Perante os resultados obtidos, é difícil encontrar um pão que seja o ideal, pois os que apresentam um baixo teor em proteína, como a vianinha, contêm também um elevado teor de gordura e sal. Por sua vez, o pão escuro, que tem um baixo teor de sal e gordura, é o que apresenta um teor de proteína mais elevado. A doença renal exige um plano alimentar individualizado. O desafio deste trabalho foi encontrar o melhor tipo de pão que se adequasse a tal doença/disfunção, sabendo que o pão é um alimento largamente consumido, até por questões culturais. O ideal será um pão com baixo teor de proteína e sal e elevado teor em fibras (solúvel e insolúvel). O pão sem sal parece ser, dentro dos pães analisados, o mais equilibrado para esta situação em particular.
- The phytochemical and bioactivity profiles of wild Calluna vulgaris L. flowersPublication . Rodrigues, Francisca; Moreira, Teresa; Pinto, Diana; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Nunes, M. Antónia; Gonçalves Albuquerque, Tânia; S. Costa, Helena; Palmeira-de-Oliveira, Ana; Oliveira, Ana Isabel; Sut, Stefania; Dall'Acqua, Stefano; Oliveira, M. Beatriz P.P.The nutritional composition of Calluna vulgaris flowers as well as the phytochemical profile, antioxidant (DPPH and FRAP assays), antimicrobial and cytotoxic (in human immortalized non-tumorigenic keratinocyte and fibroblasts) activities of aqueous, hydroalcoholic and ethanolic extracts were evaluated. A high content of fiber and carbohydrates (75%) and the prevalence of α-tocopherol as vitamer deserves attention. Linolenic (35%), linoleic (27%) and palmitic (21%) acids were the most abundant fatty acids. Qualitative and quantitative analysis by LC-MS and 1NMR indicated high levels of quercetin, kaempferol and myricetin derivatives as well as procyanidins. The hydro-alcoholic extract displayed the highest antioxidant activity and total phenolics (TPC) and flavonoid contents (TFC). No adverse effects on cells were observed until a concentration of 100 μg/mL and a good antimicrobial activity was reported against S. epidermidis and S. aureus with the hydro-alcoholic extract. The data obtained demonstrated that wild plants like heather, although not being a common nutritional reference, can be used in an alimentary base as a source of bioactive compounds, namely antioxidants.